Pizzaa grillissä

En kauhean usein syö pizzaa ja jos syön, niin valmistan sen itse. Uuniin vaan pellillinen pizzaa täynnä erilaisia täytteitä ja tolkuttoman paljon juustoa. No ihan hyvää, mutta viikonlopun pizzakivellä valmistetun grillipizzan jälkeen minun pizzamaailmani on muuttunut täysin =) Taannoin Italian reissulla maistelin ihania pizzoja, mutta en olisi kuvitellut että osaan ja pystyn valmistamaan niin hyvää pizzaa myös itse. Nyt päässä pyörii, mitä kaikkea mahdollisuuksia pizzakivi minulle tarjoaa ja mitä kaikkea sen kuumalla pinnalla voi valmistaa.

Meille on tulossa vappuna pari kaveria kylään ja mietittiin, mitä voisi syödä ulkosalla samalla, kun lapset leikkii ja touhuaa pihalla. Tästä ajatus lähti, toivotaan hyvää säätä!. Jokainen saa valmistaa oman mieluisan pizzan ja vielä jälkkäriksi suunnittelin Nutella banaani pizzaa kermavaahdolla. Päätettiin vetäistä varman päälle ja harjoitella pizzakiven käyttöä viikonloppuna ennen vappukarkeiloita ja hyvä niin. Pari niksiä opittiin, mutta loppupeleissä helppo homma.

Koska meidän perheeseen kuuluu myös gluteiiniton henkilö, leipasin sitten kaksi erilaista pohjaa. Lisäile jauhoja pikkuhiljaa ja tunnustele taikinaa. Heittelin jauhoja aika lailla tunteella, mutta lähellä ollaan ohjeen mitoissa =)

Pizzapohja Gluteiiniton, 2 keskikokoista pizzaa

n.20g tuorehiivaa
2,5dl vettä
1rkl (hieman vajaa) psylliumia
1tl suolaa
1rkl sokeria
5dl vaaleaa gluteiinitonta jauhoseosta (minulla oli Semperin)
2-3 rkl oliivi tai rypsiöljyä

Valmistus

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen
  2. Lisää psyllium ja sokeri, anna turvota 5-10min
  3. Lisää suola ja osa jauhoista, sekoita koko ajan vatkaimella, monitoimikoneella tai käsipelillä
  4. Lisää loput jauhot pikkuhiljaa ja vaivaa n.5min
  5. Lisää öljy ja vaivaa vielä hetki
  6. Anna kohota 30min tai enemmän. Minä kohotin yli tunnin

Pizzapohja tavallinen, 4 normaalikokosta pizzaa

n.30g hiivaa (vähän yli puoli pakettia)
5dl vettä
2rkl sokeria
2tl suolaa
8-9 dl pizzajauhoja (esim. Hungry Chef Pizzajauho 00- vehnäjauho)
4rkl öljyä (oliivi tai rypsi)

Valmista pohja samalla tavalla, kun gluteiiniton. Muista vaivata hyvin. Jos haluat joskus, voit kokeilla taikinan kohottamista yön yli jääkaapissa. Netistä löytyy tähän varmasti monen monta niksiä.

Valmistin myös tomaattikastikkeen ensimmäistä kertaa itse ja annoin kastikkeelle hyvin aikaa valmistua. Keittelin sosetta yli tunnin verran, siinä samalla valmistelin pizzataikinan ja pilkoin täytteitä valmiiksi. Tämä ohje on ihan minun hatusta vetäisty, mutta tuli ihan hyvää =)

Tomaattikastike pizzaan

Ainekset/Kauppalista
4 valkosipulin kynttä
1 chili
8-10 tomaattia
1-2 keltasipulia
3tl sormisuolaa
2rkl vaaleaa balsamicokastiketta
1tl paprikajauhetta
8-10 lehteä basilikaa
1 pieni purkki tomaattipyreetä

Valmistus

  1. kuullota valkosipuli, sipuli ja chili miedolla lämmöllä laakeassa kattilassa.
  2. lisää paloitellut tomaatit ja suola
  3. hauduta ”hiljaa hymyillen” n.40min silloin tällöin sekoitellen
  4. kaada tomaateista muodostunut ylimääräinen liemineste siivilän läpi ja kaada siivilästä tomaatit jne. blenderiin ja soseuta. Jos haluat säästä tomaattiliemi, jos sattuu että kastiketta joutuu ohentamaan. Minun ei tarvinnut.
  5. keitä vielä sosetta 10min hiljalleen
  6. lisää pieni purkki tomaattipyreetä, 2rkl vaaleaa balsamicoa ja paprikajauhe
  7. lisää silputtu basilika, maista ja mausta tarvittaessa
  8. jäähdytä kastike ennen pizzan päälle laittamista




Täytteitä, joita käytettiin:

Kylmäsavulohi, ilmakuivattu kinkku, pekoni, sinihomejuusto, mozzarella, tuore herkkusieni, kebabliha, banaani, Nutella, ranskankerma, rucola, emmental juustoraaste.

Muita täyte- ideoita:

Päärynä, valkohomejuusto, merenelävät, BBQ broileri, maa-artisokka, oliivit, ananas.

Valkoinen pizza on pizza, jossa ei käytetä tomaattisosetta pohjalla vaan ranskankermaa. Minä laitoin 2rlk ranskankermaa ja sekoitin vähän oliiviöljyä notkistamaan tätä. Meidän nuorimmainen on tykästynyt tähän pizzaan ja täytteeksi tuli kinkkua ja banaania =) Aikuisten makuun valkoiseen pizzaan voi laittaa vaikka valkohome- tai vuohenjuustoa, päärynää ja valkoista parsaa.

Tärkeintä on kuitenkin, että täytteitä ei laiteta liikaa. Näin pizza jää ohueksi ja rapeaksi, sekä paistoaika pysyy n. 10-12 minuutissa/pizza

Paistaminen pizzakivellä grillissä

  • Kuumenna grilli. Asteita meidän grillissä oli n.180-200
  • Lämmitä pizzakivi ainakin 10min kuumassa grillissä, se saa olla todella kuuma
  • Laita reippaasti jauhoja pizzakivelle ennen, kun laitat pizzan kivelle
  • Pizzalasta ja patakinnas on hyvä olla käytettävissä
  • Pizzat paistuu n.10-12min

Antoisia kokkaushetkiä kaikille

-Mira-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.